21.09.2023: Oh yes, oh yes, oh yes! Той идва!

Той е най-обаятелният DJ на света. Посланик на новата музика, ветеран на асид хауса, шампион на техното, пионер на денс музиката и собственик на изключителен лейбъл. Той е Кралят на Ибиса, който може да „взриви“ публиката във всеки нощен клуб там с титанични ритми и в същото време да трогне феновете на джаз и фънк музиката с изключително включване на концерт на Brand New Heavies свирейки кавъри на Stevie Wonder.

Когато 15 годишният хлапак от Брайтън си купува първите грамофони и започва да „търка“ соул и диско плочите на родителите си едва ли си е представял, че години по-късно ще стане най-известният DJ на света с участия в най-престижните клубове и фестивали за електронна музика. И една от основните причини за това е, че докато „модерните“ по това време DJ въртят „rare groove“ Ню Йоркски хип хоп и електро Карл Кокс вижда бъдещето, въплътено в парчето Acid Trax на Phuture (DJ Pierre). „Тогава си помислих – Ето, това е. Трябва да започна да пускам това“. Годината е 1987. И само за една година публиката му от 200 души в клуб Zap в Брайтън скача на 15 000, които скачат на сета му на 3 грамофона (за първи път в Европа) на събитието Sunrise rave.

През 1991 излиза дебютния му сингъл I want you за лейбъла на Paul Oakenfold Perfecto. Карл вече е поп звезда, но вместо да залитне към мелодичните хаус или транс, той потъва успешно в дълбоките води на техното. „Техното те държи нащрек и те води към непознати светове. И тове е едновременно и страшно, и вълнуващо.“ Споделя той. Издаденият през 1995 година албум F.A.C.T. продава повече от 250 хиляди копия, което го прави един от най-продаваните миксирани техно албуми на всички времена. Следват още оригинални и миксирани албуми, които бетонират мястото му на върха на техно продуцентите в света. Разбира се, той оглавява и най-престижната класация за DJs – тази на авторитетното списание DJ – DJ top 100.

Carl Cox

Когато говорим за клубния живот на Белия остров, Карл Кокс е основната причина за техно успеха на суперклуба Space. През 2001 година започва неговата резиденция там, която за 15 години става може би най-важната вечер там. И доказателство за това е фактът, че докато първата година той пуска само 6 пъти, то на финала напълно разпродадените му вечери са 15 и именно на него се пада привилегията да сложи точката на може би най-популярния клуб в света. През септември 2016 с 9 часов с изключително емоционален сет (на който ние, от Метрополис имахме щастието да присъстваме) Шоколадовият Буда, както го нарича неговият приятел Sven Vath, затвори вратите клуб Space завинаги. Триумфален финал на една от най-смислените глави в книгата на денс музиката.

От другата страна на Атлантика неговият талант също не остава незабелязан. Повече от 13 години Карл Кокс има собствена сцена на един от най-посетените фестивали в САЩ – Ultra. На другия край на земното кълбо, в Австралия, където напоследък прекарва зимите и с помощта на Christopher Coe е изградил страхотно студио, той е официален партньор на фестивала Babylon, който с всяка следваща година се разраства все повече и повече. И когато говорим за фестивали, не можем да подминем и легендарния Burning Man, където тихо и без много шум сцената му Playground започнала през 2008 сега е едно от най-притегателните му музикални събития. Всъщност неговият двоен микс за легендарния прогресив (понастоящем melodic house and techno) лейбъл Global Underground именно от Burning Man е и първият в стила техно.

Последният проект на Карл Кокс в партньорство с Cristopher Coe е Awesome Soundwave – грамофонна компания, която е насочена към издаване и промотиране на артисти, които изпълняват композициите си на живо. Започнал през 2018, този проект е и причината за новото предизвикателство – преход от чисто DJ участие към хибриден сет, който включва и дръм машина, аналогов синтезатор и много различни ефекти, които обогатяват музикално и ритмично цялото преживяване. Нещо повече – на 21 Септември той пристига със специално грандиозно видео шоу, за да се насладим на едно истинско пътешествие в съвременната електронна музика.

Билети – от Epay

Събитие – Facebook

Събития

Metropolis presents HARDONE

Артисти
AIDA ARKO, BIIA, Metropolis DJs, Temudo
Дата и място
18.05.2024, събота
Топлоцентрала

Онлайн радио

On Air

Attack

Next Show

La La Land

Академия

DJ Brick

Metropolis DJ Academy

VER:TEX

Metropolis DJ Academy

Steph

Metropolis DJ Academy