Метрополис и новите лица на Техното

Няма друга организация за електронна музика от такъв мащаб у нас, която да обръща толкова внимание на новите артисти от България и чужбина. Защото смятаме, че публиката има право да се срещне с тях, а те заслужават тази среща. В това отношение наближаващият Techno Meltdown в РЦСИ Топлоцентрала е чудесен пример.

Nørbak и Quelza са в авангарда на съвременната техно музика и идват за първи път в България. Втората зала е курирана от Metropolis DJ Academy и в нея ще се изявят млади надежди от родната сцена. Ето кои са те. Подреждаме ги по азбучен ред а за това, кога ще застанат на пулта ще прочетете на страницата на събитието.

DJ Brick – Стефан е роден на 31 октомври – Хелоуин, един ден преди Деня на Будителите и колкото и да не вярваме в тези случайности, не можем да не признаем влиянието им върху музикалните му интереси и занимания. През 2019 решава, че различната и малко страшна Tech House и Techno музика, която харесва (Хелоуин) трябва да бъде споделена с повече хора (Денят на Будителите), купува си техника и останалото е история. Той е едно от малкото нови лица, за които можем да кажем, че е намерил себе си в това, което пуска.

C – Metrik – Васил живее с ъндърграунда. Музикалното му пътешествие започва през 2005-та година като любител на стиловете Drum’N Bass и Hardcore. Не след дълго започва сам да организира малки събития на необичайни места като покриви, хотели, фабрики и дори горски поляни, като се насочва към техно звучене. В търсене на себе си и качествена музикална селекция, той стига до музикалната академия на Метрополис. Там оформя окончателно виждането си за техно и се ражда името C-Metrik. Васил синтезира най-доброто от опита си като рейвър и DJ, за да гради експлозивна смес от агресивен и мрачен звук, с който е познат в софийските ъндърграунд клубове.

Hexzen – Първият допир на Христина с електронната сцена е през 2015 г. Но той е толкова наелектризиращ, че променя музикалните ѝ предпочитания завинаги и техното става любимата ѝ музика. Интересът ѝ към този жанр нараства още повече със завършването ѝ на Metropolis DJ Academy през 2021г. Така миксирането и търсенето на нови и интересни тракове се превръщат в хоби, на което тя гледа напълно професионално. Нейният звук е някъде между пулсацията на driving и вглъбеността на hypnotic техното.

Ignis – Неслучайно Яна е избрала за DJ име Ignis (на Латински – огън). Сетовете ѝ са като пожар в прерията и буквално възпламеняват публиката с изключителните си енергия и емоция. За сравнителното кратко време на Българската техно сцена, тя заявява ярко присъствието си и получава покани за участия на Метрополис, КЛТРАН, Normative, както и на Вагабонти и Tremor Collective. Звукът ѝ е хипнотичен и дълбок и е базиран на лейбъли като Soma Records, Minus, Osgut Ton и Monnom Black. Страстта ѝ към всичко музикално, и желанието да накара хората да я усетят чрез света на музиката е това, което ѝ дава непоколебимо желание за развитие.

IkkI ØttØ – Валентин e DJ, който обича да гради своите сетове от нулата, като всеки следващ трак се избира на момента в зависимост от настроението и енергията на дансинга. Харесва предизвикателствата и се чувства комфортно зад пулта по всяко време на нощта – и в началото, и в средата и в ранната сутрин. Той черпи вдъхновение от всякави музикални източници, като започнем от класическа музика и метъл, преминем през хаус/дийп хаус и разбира се стигнем до дълбините на хипнотичната ъндърграунд сцена. Импровизацията и спонтанността са ключови двигатели в неговото артистично развитие и освен публиката, понякога изненадва дори и себе си с посоката, в която поемат музикалните му изпълнения. Или казано накратко – Валентин просто обожава да пуска музика!

MANOKO – Мануел е роден на границата между две хилядолетия и е отгледан с музиката на Daft Punk, The Chemical Brothers, Moby и Faithless. Като артистично дете той се изявява в детската театрална школа на БНТ, взема уроци по китара, пробва се в няколко спорта, но на 16 години открива, че електронната музика е неговото щастливо място и непоколебимо се насочва към диджейство и продуциране. През 2018 година става част от първия випуск на Metropolis Dj Academy. През 2021 г. Издава първия си трак като част от компилацията на HIVEMINDS – Minds. Зад гърба си има участия на събития на Метрополис, ROBOLOCO, VAГАБОНТИ, Another Level и летния морски фестивал CHIMERA. В последно време Manoko записва миксове за предаването „120 минути с Метрополис“ и няколко чуждестранни подкаста. Стилът му е повлиян от артисти като Keepsakes, Dax J, Amelie Lens, Alignment, JKS. За него е важно всяко участие да бъде най-доброто и публиката да съпреживее сюреалистичното музикално пътешествие – комбинация от по-твърд и по-бърз индустриален звук с хипнотични кикове и дълбоки, пленителни мелодии.

Pero – Петър следва в световната столица на електронната музика – Берлин. Но като изкушен от науката млад човек той прониква по-надълбоко от първосигнално видния за всички техно звук на този изключителен град. И открива „скритата“ от масовата публика красота на авангардния тек хаус. Той е един от малкото курсисти в Metropolis DJ Academy, който дойде с ясна визия за музикалния стил, в който иска да напредне и до края запази предпочитанията си. В началото на 2022 година Pero прекарва известно време в Нидерландия, където задълбочава познанията си и усъвършенства уменията си зад пулта. Способностите му и нетрадиционния му подход към модерния тек хаус не остават незабелязани и участията му в Лоф.Тъ, Koncept Space и Топлоцентрала са оценени високо от публиката.

Sinnerman – Запален по електронната музика още от малък, преди няколко години Християн печели конкурс на T.U.S.O.B. (The Underground Sound Of Burgas) за млад талант, с дълбокото си познаване на мелодичния техно звук и страхотната селекция на тракове, много по-различна и интересна от стандартната топ 10 селекция в такива случаи. Разбрал, че пътят на искреността е правилният – Sinnerman продължава да преоткрива себе си в музиката и винаги оставя почерка си зад пулта. Защото според него, едно от най-важните неща е да представи на публиката своето разбиране за музикално пътешествие. Неговата запазена марка е енергичното техно с плътни бас линии и тевтонски ритъм.

Stèph – Стефани открива красотата на електронната музика през 2018 година. Огромният ѝ ентусиазъм и неизчерпаемото ѝ любопитство бързо я превръщат от редови фен на техното в истински познавач на най-авангардните течения в този стил. И тя прави следващата логична стъпка – да сподели с другите новите тракове, които е „изровила“ като застане зад пулта. През 2021 завършва Metropolis DJ Academy където е забелязана от двигателя на едно от най-успешните столични клубни техно партита Roboloco – Miss Lidiya. Днес Stèph разказва своите поетични музикални истории на всяко едно от тези събития, а и не само.

Trakian – Ангел има слабост към суровото хипнотично техно. Вероятно това има нещо общо с факта, че е израсъл с гледка към нещо наистина сурово и хипнотично – Черно море. Тази гледка и тази любов както и аналитичният му ум го водят към техното – стилът, съчетал в себе си най-доброто от двата свята – на компютрите и на музиката. В него софтуерният инженер с интерес към UI/UX дизайна търси следващото предизвикателство, предизвикателството на меломана, който има какво да каже на другите. Първото стъпало в кариерата му на DJ – Metropolis DJ Academy вече е изкачено. Накъде ще го отведе следващото? Предстои да разберем в най-близко бъдеще.

Vertex – Техното е неизменима част от живота на Лъчезар от повече от 10 години. През 2015 година той прави първите си опити в миксирането, като в сетовете си търси свобода, любов, движение и единност. 3 години по-късно се записва в Metropolis DJ Academy, където усъвършенства уменията си на пулта. След това започва да получава покани за участия на различни техно партита в София и страната. През 2020 година става резидент на едно от интересните техно събития в столицата Revolt, където натрупва ценен опит. Сериозните му познания на историята на тази музика, както и на новите течения в нея му позволяват да отговори на въпроса „какво техно обичаш да пускаш?“ с ироничното „proper techno“. И то наистина е „proper“.

Страниця на събитието – TECHNO METDOWN 04.03.2023
Билети – за Techno Meltdown

Събития

User Registration Form (#6)

Онлайн радио

On Air

It's The DJ Mix

Next Show

Turn On, Tune In, It's Coda

Академия

VER:TEX

Metropolis DJ Academy

Trakian

Metropolis DJ Academy

Sinnerman

Metropolis DJ Academy