Metropolis представя краля Carl Cox в Асикс Арена, София

“Рейвът е изграден от енергия, вълнение и желанието да се загубиш.”

Карл Кокс

Периодът между две изключително интересни събития от пионерите на българската електронна музикална сцена ни се струва като подходящ момент да засегнем темата за едно понятие, което е събирателно за дейността на Метрополис.

Рейв културата е изградена от няколко основни елемента, които са се превърнали в градивна част за всяко едно от събитията – пространство, електронна музика, подкрепена от светлинно шоу и диджей, като централно действащо лице.

Терминът, използван първо през 60-те от джаз музиканти, преминава през рок музиката и хипи течението, достигайки своето съвременно олицетворение в края на 80-те години на миналия век, с бума на електронната музика.

И макар за голяма част от незапознатите хора по света понятието да е обвързано с пошлост, нарушаване на реда и низша култура, истината е, че рейвът е символ на благородния бунт срещу социалните догми и е култ към свободата и любовта.

Партитата са превръщат в начин на себеизразяване. Събития, на които никой не бива осъждан за своя социален статут, визия или финансово състояние. Безопасно място, на което искрено да се забавляваш, обграден от хора със същата цел и идея.

И макар пикът на рейва да беше през 90-те години, то до ден днешен множество организации по целия свят продължават традицията да създават различни по тип и големина събития.

В България това са титаните от Метрополис! 
Повече от 20 години, те успешно съхраняват, защитават и пренасят през поколенията основната идеология на тази култура.

 На 30 август, те откриха сезона в класическа индустриална среда, със събитието Индъстриъл Гедъринг, отбелязвайки края на лятото и прехода към есенно-зимната програма.

И макар да са изминали едва две седмици от тогава и силната емоция от преживяното още да ни държи, то обратното броене до следващата култова нощ вече започна.

На 27 септември, кралят се завръща след 4 годишно отсъствие пред българска публика.

Последният петък на месеца ще бъде посветен на любовта и свободата, а главното действащо лице за вечерта е негово величество Карл Кокс.

Със силната си харизма и нестихващ талант, шоколадовият Буда (както го нарича една друга легенда – Свен Ват) е един от най-желаните диджеи по целия свят. Многобройните му фенове споделят, че всяко от неговите появявания на фестивали или клубни участия се характеризират с изключително стилово разнообразна и музикална селекция, миксирана с огромна положителна енергия, която превръща зрелищното шоу в уникално честване на живота като цяло.

А чистата фактология включва:
– Започва да работи като ди джей още на 15 години използвайки фънк и соул плочите на родителите си;
– Той е първият, който започва да пуска не на 2, а на 3 грамофона, доказвайки се като един от най-техничните ди джеи в света;
– Той е първият победител в най-престижната класация за ди джеи в света – тази на списанието Ди джей и от тогава никога не е излизал извън нейните топ 50 артисти;
– Неговото седмично шоу в клуб Спейс на остров Ибиса за своите 15 години е едно от най-дълго съществувалите резиденции в света;

Другата страст на Карл Кокс са моторите – той има собствен отбор Carl Cox Motorsport, с който участва в най-престижните състезания за мотори в света, базиран в Австралия, където той живее през зимата.

Срещаме се там!

Събития

User Registration Form (#6)

Онлайн радио

On Air

Turn On, Tune In, It's Coda

Next Show

Elektronic Force with Marco Bailey

Академия

Ignis

Metropolis DJ Academy

Trakian

Metropolis DJ Academy

Daniel Zhelev

Metropolis DJ Academy