Oscar Mulero – една от най-ярките звезди на техно небосклона

Когато в средата на осемдесетте един тийнейджър влиза в магазин за плочи в Мадрид и почти случайно си купува албума Standing on a Beach на The Cure, едва ли си е представял, че това ще промени не само живота му, но и цялата електронна сцена в града, както и че и ще го превърне в едно от най-важните имена за клубната култура в цяла Испания.

Първата му професионална работа като Ди джей е за един от най-популярните ъндърграунд клубове наречен New World. Оскар е и копродуцент на официалното парче на клуба – Nuclear Zone излязло през 1993 и което показва посоката му като продуцент. Посока, която е по-малко комерсиална дискотечна електроника и повече белгийски и немски EBM саунд. По-малко Culture Beat и 2 Unlimited и много повече Front 242 и Pankow.

Истинската му популярност идва с резиденцията в клуб Omen (Мадрид). Там Оскар събира хора, които пътуват от цяла Испания, за да присъстват на партитата му. Много скоро той започва да обикаля Иберийския полуостров, популяризирайки авангардния техно звук.

Този звук избухва на третия Сонар през 1996 година, когато в Барселона за първи път се събират най-известните му представители – Laurent Garnier, Richie Hawtin и Jeff Milla. На тази сцена е и Оскар Мулеро като признание за неговия безкомпромисен звук. И тъй като на Сонар се събират хора от цял свят, светът започва да говори за неговата уникална селекция и техника на миксиране.

Това може да се види в първия за Испания негов миксиран диск About Discipline and Education. В него сухият индустриален звук на Бирмингам на Regis и Surgeon срещат американското техно на Jeff Mills. Този диск и до сега е един от най-продаваните миксирани дискове в страната.

Следват издания за Испанския Brainwaves, френския Kobayashi и изобщо за най-престижните техно лейбъли в света като Tresor, Coda, Pure Plastic, Sheep и Tsunami. През 2000 той стартира и собствените си грамофонни компании Warm Up и Pole, а имената, под които издава са Troley Route и Dr. Smoke като последното е ориентирано към много по-дълбокия звук на електро, дъб и интелигентната данс музика.

2008 е годината, когато Оскар Мулеро получава и най-голямото си признание отвъд Атлантика. Поканен е да участва във фестивала Movement в Детроит. Освен това има гигове и в Китай, Япония и Южна Америка и записва миксиран диск за легендарния берлински клуб и лейбъл Tresor.

Най-големите фестивали в света като Tomorrowland, Sziget, Neopop и Mayday го включват в програмите си, докато участията му в най-добрите клубове за техно Berghain, Gare Porto, Fabrik и Trouw преминават с феноменален успех.

Всичко това ни говори, че на 16ти Април в най-голямото хале на Металснаб почитателите на електронната музика ще се срещнат с една от най-ярките звезди на техно небосклона от последните 20 години.

С подкрепата на Национален Фонд Култура

Събития

User Registration Form (#6)

Онлайн радио

On Air

Turn On, Tune In, It's Coda

Next Show

Elektronic Force with Marco Bailey

Академия

Daniel Zhelev

Metropolis DJ Academy

Trakian

Metropolis DJ Academy

VER:TEX

Metropolis DJ Academy